Maggot Terapi
Tedavisi zor ve iyileşmeyen siyah renkli dokusu bulunan yani ölü hücreleri olan (nekrotik) bulunan ve özellikle antibiyotiklerle geçmeyen iltihaplı yaralarda son yıllarda Lucilla Sericata sinek türlerinin larvaları yaradaki ölü dokuyu temizleme işlemi (debridman) için kullanılmaya başlanmıştır. Sağlam cildi koruyarak yapılan bu yaradaki ölü doku ve hücrelerin temizlenmesi işlemine maggot debridman tedavisi (MDT) ismi verilmiştir.
Tarihte ilk olarak maggotların yerleştiği savaş yaralarının daha kolay iyileştiği gözlemleri 16 yüzyılda yapılmıştır. Modern tıpta kullanımı 1917 yılında Prof. Baer tarafından savaş yarası olan iki askerde gözlemlenmiş ve tekrar hızla popüler hale gelmişlerdir. Antibiotiklerin özellikle penisilinin bulunuşu ile maggot kullanımı hızla gerileyip kaybolmuştur.
Kronik yaralarda dirençli bakterilerin görülmesi ile birlikte Sherman tarafından 1990’larda tekrar kullanımları gündeme gelmiş ve bilimsel bir şekilde larvalar üretilip kullanılmaya başlanmıştır.
Tetanoz veya anaerobic bakteri enfeksiyonlarına yol açabileceği için larvaların bakterilerden santimetrekareye 10 larva gelecek şekilde ekim yapılır ve üstü hidrokolloid bir film ile örtülür. Larvalar 4 günde pupa formuna girdiklerinden sağlıklı granülasyon dokusu elde edilene kadar iki-üç günde bir uygulama tekrarlanır.